سلامت نیوز : یک روانشناس کودک با اشاره به عواملی که منجر به خجالتی بودن کودکان میشود، ناتوانیهای شناختی، بد رفتاری و آزار جنسی، یادگیری، تنبیه و کم کاری حرکتی قشر مخ را در بروز این رفتار موثر عنوان کرد.
مهناز استکی در گفت وگو با فارس، اظهارداشت: مسئله خجالتی بودن کودکان را میتوان از سه بعد شناختی، اجتماعی و روابط کودک و خانواده بررسی کرد.
وی افزود: خجالتی بودن چند مسئله را در بر میگیرد، باید دید این مشکل ناشی از چیست، گاهی کودک در توانمندی های شناختیاش دچار مشکل میشود و خجالتی بودن را به صورت اثر جانبی این مشکل نشان میدهد.
وی گفت: معمولاً این بچهها تلاش خود را میکنند، اما چون سرزنش میشوند سعی میکنند خود را کنار بکشند. به کار بردن الفاظی مانند «کودن» موجب خجالتی بودن و انزوای این کودکان میشود.
این روانشناس کودک تصریح کرد: گاهی این کودکان در مواجهه با رفتارهای اطرافیان پرخاشگری نشان میدهند و گاهی نیز خجالتی بودن را انتخاب میکنند.
وی افزود: مسئله دوم وقتی است که کودک در گذشته از بابت ارتباط اجتماعی مشکلی نداشته و ظرف یکی دو روز با دیدن یکی از اطرافیان پشت مادرش پنهان میشود، در چنین مواقعی باید به مسئله بد رفتاری با کودکان شک کرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تهران مرکزی ادامه داد: معمولاً در بد رفتاریهای جنسی این مسئله به چشم میخورد و بچه از کسی که توسط او آزار دیده است فرار کرده و با پنهان شدن پشت مادرش خود را در حصاری قرار میدهد.
استکی گفت: مسئله یادگیری و سیستم خانواده عامل دیگری است که میتواند از کودک فردی خجالتی بسازد، وقتی والدین نمیتوانند با دیگران رابطه برقرار کنند و ترجیح میدهند تنها باشند فرزندشان نیز اینگونه تربیت میشود.
وی ادامه داد: کودکانی هم هستند که ناتوانیهای ذهنی دارند. در عقبماندگان ذهنی خفیف و کسانی که در گروه مرزیها قرار میگیرند و بهره هوشی بین 70 تا 90 دارند میتوانند عوامل خجالتی بودن را نشان دهند.
این متخصص بهداشت روان گفت: برخی از بچهها توسط والدینشان تنبیه میشوند بنابراین از برقراری ارتباط با دیگران عاجز بوده و ترجیح میدهند در لاک دفاعی خود فرو روند.
استکی اظهارداشت: کودکانی که مدام به والدینشان آویزان میشوند در قشر حرکتی مخ دچار مشکل هستند.
وی با اشاره به اهمیت حرکت در کودکان، گفت: بعضی از بچهها موقع بازی در صف سرسره میایستند و مدام نوبتشان را به دیگران می دهند، این مسئله به مشکل حرکتی آنها بر میگردد که معمولاً نیز دست و پا چلفتی تلقی میشوند.
وی افزود: مقصر اصلی این مشکل، والدین هستند و وقتی آنها غذا در دهان کودک میگذارند و بند کفشهایش را میبندند در واقع حرکت را از او گرفتهاند که این عامل میتواند بر یادگیری اثر بگذارد.
وی با اشاره به عوامل سبب شناسی خجالتی بودن، خاطر نشان کرد: عامل ژنتیک موثر است اما عوامل محیطی مهمتر هستند. گاهی فرد با مشکلات مغزی به دنیا میآید اما بر اثر تقویت محیطی به فردی عادی تبدیل میشود، به نظر نمیرسد انسان اسیر ژنتیک باشد و تلقی کردن این اختلال به عوامل وراثتی برای فرار از واقعیت است هرچند که نمیتوان این عامل را نیز نادیده گرفت.
پیشنهاد سردبیر
-
عوارضی که ایستاده آب نوشیدن ایجاد میکند
از قدیم بزرگ ترها میگفتند ایستاده آب نخورید. آیا این موضوع جنبه علمی دارد؟
-
چرا کمپینهای صرفه جویی ناموفق هستند؟
برای جلوگیری از افت فشار گاز، قطع برق و کاهش آلودگی هوا رئیسجمهوری در پیامی از مردم خواسته که درجه گرمایش را حداقل دو درجه کاهش دهند. به دنبال اظهارات رئیسجمهوری کمپین «دو درجه کمتر» به راه افتاده است. کمپینی که این بار شخص رئیس دولت آغازگر آن بوده است، پزشکیان بارها بارها به مسئولان مختلف هشدارهایی در مورد مصرف بهینه انرژی داده است. امروزه بیشتر کشورها با توجه به پایان پذیر بودن سوختهای فسیلی، به سمت بهرهگیری از راههای جدید تولید انرژی رفتهاند و قدمهای مهمی هم در این رابطه برداشتهاند، اما متأسفانه در ایران همچنان این موضوع جدی گرفته نمیشود.
-
خواص جادویی برگ گردو
برگ گردو دارای خواص بیشماری است که شاید کمتر کسی از آن اطلاع داشته باشد. در این مطلب با این گیاه جادویی بیشتر آشنا میشوید.
-
نسخه جهانی برای رفع آسیبهای اجتماعی
ژاپن از سیستمهای پیشرفته حمایت از خانواده استفاده میکند که در آن دولت، مسئولیت حمایت از کودکان و خانوادههای آسیبدیده را بر عهده دارد. این سیستم در قالب برنامههای آموزشی و روانشناختی برای والدین و کودکان، توانسته است از بروز آسیبهای اجتماعی در خانوادهها جلوگیری کند.ایران هم میتواند با نگرش دستاوردهای جهانی در کنترل آسیبهای اجتماعی در این زمینه موفق شود.
-
ترکیب هوای آلوده و ویروسهای تنفسی، عامل مرگ زودرس در فصل زمستان
با آغاز فصل زمستان، همزمانی آلودگی هوا و شیوع ویروسهای تنفسی به یک تهدید جدی برای سلامت عمومی تبدیل شده است. پزشکان هشدار میدهند که این ترکیب مرگبار میتواند به افزایش مرگهای زودرس منجر شود، به ویژه در میان افرادی که از بیماریهای تنفسی یا قلبی رنج میبرند.
-
هدف داشتن، کلید سلامت مغز،چگونه داشتن هدف میتواند از ابتلا به بیماریهای مغزی پیشگیری کند؟
داشتن هدف در زندگی نه تنها به بهبود وضعیت روحی و روانی کمک میکند، بلکه میتواند از مغز شما در برابر بیماریهای خطرناک مانند آلزایمر و اختلالات شناختی محافظت کند. مطالعات جدید نشان میدهند که افراد با حس هدفمند بودن، مغزی سالمتر و مقاومتر دارند. اما چگونه میتوان این حس هدفمندی را در زندگی ایجاد کرد و به سلامت مغز کمک کرد؟
-
درس خواندن پشت ترافیک سنگین شاد
یکی از بزرگترین چالشها، کیفیت پایین آموزش و یادگیری به شیوه مجازی است. آن هم در شرایطی که قطعی برق اینترنت کند حداقل امکانات آموزش مجازی را هم با مشکل مواجه کرده است.
-
وقتی تیرگی دور چشم خبر از کمبود ویتامین میدهد
تیرگی دور چشم اگرچه برخی مواقع ناشی از وجود برخی بیماریهاست لیکن کمبود برخی از ویتامینها گاهی منجر به تیرگی دور چشم میشود.
نظر شما